Zadanie optymalizacyjne
Michał: Hej muszę obliczyć metodą Lagrange'a zadanie optymalizacyjne... całkiem dobrze szło ale nie
wiem jak się zabrać do równania na końcu, proszę pomóżcie.
W kulę o średnicy 2R wpisz prostopadłościan o największej objętości; wyznacz jego
krawędzie.
Q(a,b,c)=abc −> max
−Q(a,b,c)=−abc −> min
c
2+a
2+b
2=4R
2
| | c2+a2+b2 | |
L(a,b,c,λ1)=−abc+ |
| *λ1 −> min |
| | 4R2 | |
pochodna po a:
pochodna po b:
pochodna po c:
pochodna po λ
1:
teraz układ równań który nie wiem jak wyliczyć

pls pomóżcie, i dzięki
hmn z ostatniego widać że c
2+a
2+b
2=0 przy czym a,b,c po podniesieniu do kwadratu dają
liczbe dodatnią więc żeby je dodać wszystkie i dały 0 musiałby być 0−rami no ale to bez sensu
to przez to że zrobiłem z zadania max zadanie minimalizacji, taki wynik otrzymuje? Nie to
chyba bez sensu.
Michał: a to z nierówności mięzy średnimi kwadratowymi i geometryczną okay rozumiem

dzięki Saizou,
choć to takie sprytne wyliczenie.
A ja bym potrzebował mnożnikami LAgrange'a to zrobić żeby potem hesjan obliczyć wyznaczniki
hesjanu i min/max lokalne funkcji