Kochani potrzebuje waszej pomocy
Klaudiaaa : Wyznacz, które wyrazy ciągu określonego wzorem an=−2(n−1)(n−12) są niedodatnie
19 lis 10:52
Jerzy:
Rozwiązujesz nierówność: −2(n−1)(n−12) ≤ 0 w zbiorze liczb naturalnych
19 lis 10:55
PW: Ależ Sabino, to oczywista nierówność
−2(n−1)(n−12) ≤ 0
czyli równoważnie
(1) (n − 1)(n − 12) ≥ 0
− rysujesz parabolę
f(x) = (x − 1)(x − 12),
zaznaczasz iksy, dla których nierówność f(x) ≥ 0 jest prawdziwa i wybierasz spośród nich liczby
naturalne − tworzą one rozwiązanie zadania.
19 lis 11:02
Jerzy:
Biorąc pod uwgę ich ilość, to raczej opisze je nierównością , a nie wybierze.
19 lis 11:17
Klaudiaaa : Wyznacz, które wyrazy ciągu określonego wzorem an=−2(n−1)(n−12) są niedodatnie
19 lis 19:56