matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Sabina:
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (16,8,4,2...).
19 lis 10:10
Blee:
a
1
= 16 a
2
= 8 a
3
= 4 zauważ, że masz tutaj ciąg geometryczny:
1
a
1
= 16 ; q =
2
podstaw do wzoru
19 lis 10:37