Miejsca zerowe
adi3d: Dzień dobry jak obliczyć miejsca zerowe tej funkcji?
x3−9*x2+72=0
19 lis 08:08
Mariusz:
72=23*32
W(−2)=−8−36+72=−44+72=28
W(−3)=−27−81+72=−108+72=−36
W(6)=216−324+72=288−324=−36
W(8)=512−576+72=584−576=8
Zatem jedno miejsce zerowe jest w przedziale [−3,−2]
a drugie miejsce zerowe jest w przedziale [6,8]
więc istnieje małe prawdopodobieństwo że znajdziesz pierwiastki
należące do zbioru liczb całkowitych więc wątpię czy ci pokażą jak je znaleźć
Wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste
Miałeś wprowadzone liczby zespolone ?
19 lis 08:50
Mariusz:
Jeśli chodzi o sprawdzenie czy wielomian nie ma pierwiastków wielokrotnych to
obliczasz NWD(W(x),W'(x))
W(x)=x3−9x2+72
W'(x)=3x2−18x
1/3x−1
x3−9x2+72:3x2−18x
−(x3−6x2)
−3x2+72
−(−3x2+18x)
−18x+72
−1/6x−1/3
3x2−18x:(−18x+72)
−(3x2−12x)
6x
−(6x−24)
24
−3/4x
−18x+72:24
(−18x−18)
90
NWD(W(x),W'(x))=1
więc W(x) nie ma pierwiastków wielokrotnych
19 lis 09:11
Mariusz:
x3−9x2+72=0
Wielomian nie posiada pierwiastków całkowitych
W(−2)=−8−36+72=−44+72=28
W(−3)=−27−81+72=−108+72=−36
W(3)=27−81+72=99−81=18
W(4)=64−144+72=136−144=−8
W(6)=216−324+72=288−324=−36
W(8)=512−576+72=584−576=8
zatem jedno miejsce zerowe jest w przedziale [−3,−2]
, drugie miejsce zerowe jest w przedziale [3,4]
a trzecie miejsce zerowe jest w przedziale [6,8]
Wielomian ma trzy rzeczywiste pierwiastki
Mógłbym ci pokazać jak znaleźć te miejsca zerowe
ale chciałbym wiedzieć czy miałeś wprowadzone liczby zespolone
Można przedstawić rozwiązanie z użyciem liczb zespolonych
lub bez ich użycia jednak gdybyś nie miał wprowadzonych liczb zespolonych
rozwiązania z ich użyciem mogliby ci nie zaakceptować
19 lis 10:19
adi3d: Nie miałem liczb zespolonych
19 lis 20:31
jc: Podstawienie x=3+6y daje na równanie:
4y3−3y=−1/3.
Niech f będzie takim kątem, że cos f = −1/3.
Wtedy y=cos f/3 lub y=cos (f+2π)/3 lub y = cos(f−2π)/3.
19 lis 21:03
Mariusz:
Widzę że jc mnie wyręczył
Tak chodziło mi o użycie trygonometrii
20 lis 07:52
Mariusz:
Chociaż z drugiej strony rozwiązanie przedstawione przez jc wymaga komentarza
Nasza lewa strona równania 4y3−3y=−1/3.
przypomina wzór na cosinus potrojonego kąta
Aby obliczyć f przydałoby się zdefiniować funkcję odwrotną do cosinusa
więc wiadomości o funkcjach takie jak różnowartościowość, złożenie , funkcja odwrotna
byłyby przydatne
Na studiach mają takie ładne terminy poprzedzające wprowadzenie funkcji odwrotnej
jak iniekcja ,surjekcja , bijekcja
Ja jeszcze miałem funkcję odwrotną wprowadzaną w liceum i tam nie używano takiego
nazewnictwa
W zbiorze zadań Krysickiego i Włodarskiego jest przedstawiony
skrót sposobu rozwiązywania równań trzeciego stopnia (bez żadnego wyprowadzania)
wraz z dość ciekawymi zadaniami
Zadania te są związanie z objętością a jedno nawet wymaga wykorzystania
prawa Archimedesa (te prawo znane z fizyki)
20 lis 08:30