Asymptoty pinowe i ukosne
Lancelot:
Wiem z jakich wzorów skorzystać i że dla x=0 może być asymptota pionowa ale mam problem z
wyłączeniem granic
18 lis 23:31
Lancelot: Ktoś się jak policzyć granice przy 0 z lewej i prawej strony?
18 lis 23:49
ICSP: | | 1 | | 1 | |
limx → 0+ f(x) = |
| = |
| = ∞ |
| | 1 − 1− | | 0+ | |
| | 1 | | 1 | |
limx → 0− f(x) = |
| = |
| = −∞ |
| | 1 − 1+ | | 0− | |
18 lis 23:56
Lancelot: A mogę prosić o wyznaczenie ukosnych bo też mam problem z granica wiem że A obliczem że wzoru
f(x) /x a B z f(x) − Ax
19 lis 00:06
ICSP: i teraz jeżeli x −
∞
| 1 | | 1 | | 1 | |
| → |
| = |
| = 0 |
| x(1 − (2/3)x) | | [∞](1 − 0) | | [∞] | |
natomiast jeśli x → −
∞
| 1 | | 1 | |
| → |
| = 0 |
| x(1 − (2/3)x) | | [−∞][−∞] | |
19 lis 00:20
Lancelot: Czyli y=0 to ta asymptota z prawej i lewej strony ?
19 lis 00:25
ICSP: Nie ma asymptoty ukośnej.
Jest tylko asymptota pozioma y = 0 która jest asymptotą obustronną.
19 lis 00:29
Lancelot: No tak o to mi chodziło o asymptote pozioma, dzięki wielkie
19 lis 00:32