granice
masterchlop: lim x−−>0 (e2x −1x
lim x−−>∞ (x3*e−0,5x)
bez używania reguły de l'Hospitala bo jej nie mieliśmy, a nie możemy używać tego czego nie
było
18 lis 22:57
18 lis 23:10
ICSP: | e2x − 1 | | e2x − 1 | |
| = 2 |
| → 2 |
| x | | 2x | |
18 lis 23:12
Lancelot: W tym pierwszym chyba granica 2 będzie
18 lis 23:12
masterchlop: ICSP
mi się wydaje ze jest to bardziej zgadnięte niż policzone
limx−−>0 e2x −12x*2 stawmy 0 za x to wyjdzie e0−12*02 czyli 1−10*2 =
0/0
limx−−>∞ za x ∞ wyjdzie ∞/∞
takie coś u nas nie przejdzie na zajeciach
18 lis 23:30
Lancelot: | | ex −1 | |
Ale to jest że wzoru |
| przy x dazacym do 0 jest zawsze 1 |
| | x | |
18 lis 23:33
ICSP: To jakie granice znasz ?
Z czegoś trzeba wyjść.
Pierwszą może doprowadzić do bardziej znanej granicy za pomocą podstawienia t = e
2x − 1
Druga to natomiast wiedza o tym, że e
x od pewnego miejsca rośnie szybciej niż dowolny
wielomian.
W szczególności, więc e
x ≥ x
8 dla odpowiednio dużych x. Co natomiast daje e
0,5x ≥ x
4
| | x3 | | x3 | |
i w konsekwencji |
| ≤ |
| → 0. |
| | e0.5x | | x4 | |
18 lis 23:36
masterchlop: Dzięki za pomoc w tym 2. A granice jakie mieliśmy udowadnianie to e;sinx / x;ax więc chyba
nie za dużo tu pomogą
A jak właśnie chcemy użyć wzoru, który jest znany np n√n=1 nie mogliśmy używać póki ktoś na
tablicy nie wyprowadził Używając δ i innych dzikich zapisów.
18 lis 23:56
ICSP: Zapamiętaj, więc wzór :
Uzasadnienie:
Dokonujemy podstawienia t = a
x − 1 ( x→0 ⇒ t → 0)
| | ax − 1 | | t | | 1 | |
limx → 0 |
| = limt → 0 |
| = |
| = |
| | x | | lna(1 + t) | | lna(1 + t)1/t | |
18 lis 23:58
masterchlop: OOO Pięknie bardzo dziękuję za pomoc😀
19 lis 00:08