Problem z zadaniami z rachunku prawdopodobieństwa
Nippo: Witam mam problem z następującymi zadaniami z Rachunku Prawdopodobieństwa.
Zadania.
1.Rzucono dwa razy kostką do gry. Przyjmijmy następujące oznaczenia zdarzeń
A− suma liczb wyrzuconych oczek jest liczbą mniejszą niż 12
B − Iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą większa niż 20
Oblicz prawdopodobieństwo tych zdarzeń P(A); P(B); P(A∩B); P(A')
2. Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wylosujemy liczbę parzystą.
3. Rzucamy kolejno monetą i sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
wypadł orzeł i liczba wyrzuconych oczek jest nie mniejsza od 3.
4. Ze zbioru {1;2;3;4;5} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo
zdarzenia, że iloczyn wylosowanych liczb będzie podzielnych przez 5.
Byłbym strasznie wdzięczny o rozwiązanie tych zadań dużo mi to pomoże.
Dziękuje z góry.
18 lis 21:41
za dużo tego:
18 lis 21:49
Nippo: Nie mam już pomysłów na te zadania, a zostały mi tylko te niestety
18 lis 21:52
18 lis 21:56
Nippo: Niestety nie mogę znaleźć w/w zadań w tym linku.
Proszę o pomoc.
18 lis 22:06
Iryt:
1) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne o oblicz |A| i |B|
2)
Liczb naturalnych trzycyfrowych jest 900.
Losujemy jedną liczbę
Liczb trzycyfrowych parzystych jest 450
|Ω|=900
A− wylosowano liczbę parzystą
|A|=450
18 lis 22:14
Iryt:
3)
Ω={(O,1),(O,2),(O,3),(O,4),(O,5),(O,6),(R,1),(R,2),(R,3),(R,4),(R,5),(R,6)}
|Ω|=12
A−wypadł orzeł i liczba wyrzuconych oczek jest nie mniejsza od 3
A={O,3),(O,4),(O,5),(O,6)}
|A|=4
18 lis 22:20
Iryt:
4)
X={1;2;3;4;5}
Losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania:
|Ω|=5*4=20
A− iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 5
A={(1,5), (2,5),(3,5),(4,5),(5,1),(5,2),(5,3),(5,4)}
|A|=8
================
18 lis 22:25