| 1 | 1 | |||
f(x,y)=4xy+ | + | |||
| x | y |
| 1 | ||
f'x=4y− | ||
| x2 |
| 1 | ||
f'y=4x− | ||
| y2 |
| 1 | ||
{4y− | =0 | |
| x2 |
| 1 | ||
{4x− | =0 | |
| y2 |
| 1 | ||
y= | ||
| 4x2 |
| 1 | ||||||||
4x− | =0 | |||||||
|
| 1 | ||
{4y− | =0/*x2 | |
| x2 |
| 1 | ||
{4x− | =0/*y2 | |
| y2 |
| ⎧ | 4x2y−1=0 | |
| ⎩ | 4y2x−1=0 |
tylko potem
| 1 | ||
jak to dziąła −> dzielimy równanie przez 4xy=4/3√16 a nie wymnożyłeś *4 tego xy= | ||
| 3√16 |
| 3√16 | 1 | 3√2 | ||||
i czemu | = | skoro 16 = 8 * 2 czyli tam powinno być | ![]() | |||
| 4 | 3√4 | 2 |