Wyznacz wartości parametru a dla której zbiorem wartości tej funkcji jest R\{1}
joker: Z równania (a+1)xy + y=x−a wyznacz y jako funkcję x. Dla jakiej wartości parametru a jest to
funkcja homograficzna? Wyznacz wartości parametru a dla której zbiorem wartości tej funkcji
jest R \ {1}.
(a+1)xy+y=x−a
y[(a+1)x+1]=x−a
1+a(a+1)≠0
a
2+a+1≠0
Δ<0 ⇒ a ∊ R
1. a+1≠0
2. a≠−1 ⇒ a ∊ R− {−1}
a ∊ R− {−1}
Mam problem z dalszą częścią zadania, czyli wyznaczeniem wartości a, dla zbioru wartości R \
{1}.
Prawidłową odpowiedzią powinno być: a=0