Granica ciągu - okreslenie dla jakiego a1 ciąg jest zbiezny - interpretacja
EPontonsad: Proszę o pomoc w interpretacji rozwiązania. Rozumiem dlaczego ciąg jest rozbieżny, jeśli a
1
> a, ale dlaczego a
1 > a − 1? Dlaczego wlasnie a − 1?
https://i.stack.imgur.com/ZKZGy.png
18 lis 19:23
jc: Skoro jest rosnący, to lewa zachodzi lewa nierówność.
Prawa nierówność jest mniej oczywista.
(x−a)2 + x <a o ile a−1 < x < a.
Zrób wykres y=(x−1)2 + x − a. y=0 dla x=a−1 i dla x=a.
18 lis 19:42
EPontonsad: Czy mógłbyś jednak pokazać, dlaczego lewa nierówność zachodzi? Dlaczego bierzemy akurat a−1,
nie możemy wziąć a−0.5 albo a − 2?
18 lis 20:07
jc: Ciąg jest niemalejący, czyli an+1 ≥ an. Dlatego jeśli an > a−1, to an+1 > a−1.
18 lis 20:13