matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć sumę szeregu
wr:
Znaleźć sumę szeregu(zbadać z definicji zbieżność szeregu)
∞
7
∑ (−1)
n
3
n
n=1
18 lis 18:29
ICSP:
7
1
−1
1 − (−1/3)
n
S
n
= ∑
n
= 7 ∑
n
(−
)
k
= 7 *
*
(−3)
k
3
3
1 + 1/3
−7
3
7
→
*
= −
3
4
4
18 lis 18:34
Mila:
Podpowiedź:
−1
7*∑(
)
n
3
1
a
1
=−
3
1
a
2
=
9
1
q=−
szereg geometryczny zbieżny
3
18 lis 18:35