Planimetria
salamandra: Potrzebuje pomocy z ćwiczeniem 21, chociażby o jakąś wskazówkę, do tej pory wykazałem że kąt
MBA = α, a kąt MBO = 2α
Zdjęcie:
https://imgur.com/a/qmLr6Pw
18 lis 18:13
Mila:
Odwróć zdjęcie
18 lis 18:37
18 lis 18:39
Mila:

1)∡MAB=α
∡BOM=2*∡MAB=2α
2) |∡PMB|=|∡PAM|− kąt między styczną a cięciwą jest równy katowi wpisanemu
opartemu na tej cięciwie:
ΔBOM− Δrównoramienny
∡2+β=90
2β+2α=180
α+β=90
−−−−−−−−−
∡2+β=α+β⇔
∡2=α
===
3)
ΔPMB∼ΔPAM
∡MPB≡∡MPA jako ten sam kąt
∡PMB≡∡MAP⇒∡PMA=∡MBP
⇔ΔPMB∼ΔPAM
4)
z(3) mamy:
|PM|
2=|PB|*|PA|
18 lis 19:23
salamandra: Dziękuję bardzo

W książce mam troche inne twierdzenie nt. kątu między styczną a cięciwą okręgu − "kąt między
styczną, a cięciwą okręgu poprowadzoną z punktu styczności jest równy połowie kąta środkowego
opartego na łuku, którego końcami są końce tej cięciwy."
Nawet dowodziłem tego twierdzenia na lekcji....
https://imgur.com/a/o9kOnwS
Mimo to, dziękuję, że zawsze mogę liczyć na pomoc
18 lis 19:44
salamandra: w podpunkcie b) mogę po prostu napisać, że zarówno trójkąt PMB i PAM posiadają kąt α, oraz że
"1" jest kątem wspólnym obu trójkąt w związku z tym podobieństwo na mocy cechy kąt−kąt?
18 lis 19:54
salamandra: W sumie bzdurę powiedziałem, bo PMA = α+β, więc tak:
MBP = 180−α−"1" oraz PMA = 180−α−"1", więc MBP = PMA
18 lis 19:59