zadanie
oooooo: Funkcja f(x)=−1/2x−10 przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko
wtedy,gdy:a)xE(−niesk;−5),b)xE(5;+niesk),c)xE(−niesk;5)
Poproszę z dokładnym wytłumaczeniem dla nieinteligentnych ludzi
18 lis 17:22
salamandra: a = −1/2
b = −10
Narysuj tę funkcję liniową, wiedząc, że miejsce zerowe to −20 oraz a<0, więc jest to funkcja
malejąca,
z rysunku odczytasz, że wartości dodatnie funkcja przyjmuje w przedziale od (−
∞;−20>, więc z
tych odpowiedzi pasuje tylko A
18 lis 17:26
salamandra: Przepraszam, A nie pasuje, jesteś pewien, że dobrze przepisałeś odpowiedzi lub równanie
prostej?
18 lis 17:27
oooooo: wiem ze ma byc odp c
18 lis 17:35
ABC:
| | −1 | |
pewnie mu chodziło o |
| |
| | 2x−10 | |
18 lis 17:35
salamandra: | | 1 | |
To jak ma być C, to chyba |
| |
| | 2x−10 | |
18 lis 17:40
ABC:
żadne 1 , na górze −1

ma być o wartościach dodatnich, skoro licznik ujemny to mianownik też musi taki być
2x−10<0⇔2x<10⇔x<5⇔x∊(−
∞,5)
18 lis 17:43
salamandra: Nieważne, spojrzałem na odpowiedź b) myśląc, że to c)
18 lis 17:44