Całka
Meumann: Mój wynik różni się tym od odpowiedzi, lecz nie wiem, co jest w moim rozumowaniu złe.
t = 1 +
√x
zatem
dx = 2
√xdt
√x = t − 1, więc
2
√x = 2t − 2
dx = 2(t−1) dt, więc
| | t−1 | |
−4∫ |
| dt, rozbijamy na różnicę całek |
| | t | |
| | dt | |
−4(∫dt − ∫ |
| ), rozbijam ze wzorów: |
| | t | |
−4(t − ln|t|)
−4t + 4ln|t|, za t podstawiam
√x + 1:
−4
√x − 4 + 4ln|
√x + 1| + C
Wynik ten jest bardzo podobny do tego w odpowiedziach, lecz w odpowiedziach nie ma −4.
Gdzie popełniłem błąd?
18 lis 16:34
Meumann: Chyba już rozwiązałem (?)
−4 to stała która jest niezależna od x, więc można powiedzieć, że jest "zawarta" w C, która też
jest stałą.
Zatem wynik ten można zapisać jako:
−4√x + 4ln|√x + 1| + C,
który zgadza się z odpowiedziami.
18 lis 16:47
jc: Jakie jest źródło czynnika −4/2 w całce do policzenia?
Prawie tak samo, tylko trochę krócej.
x=t
2
dx = 2tdt
| | dx | | t dt | | 1 | |
∫ |
| =2∫ |
| = 2∫(1 − |
| )dt = 2(t − ln(1+t)) =2[√x + ln(1+√x)] |
| | 1+√x | | 1+t | | 1+t | |
18 lis 17:30