Wartośc bezwzględna
Patryk: Witam,
Mam pytanie, w jaki sposób najłatwiej rysować wykresu funkcji z wartościa bezwzględną np
takiej:
f(x) = |(x−1)(x−5)| −2
Najlepiej chyba jest rozpatrywać dwa przypadki i narysować wykres w przedziałach uwzględniając
zakresy obu przypadków.
18 lis 16:05
Maciess: Zauważ, że w module znajduje się tak naprawdę funkcja kwadratowa. Łatwo odczytasz miejsca
zerowe, i współrzędne wierzchołka.
g(x)=(x−1)(x−5)
h(x)=|g(x)|
f(x)=h(x)−2
18 lis 16:25
Maciess:

Nie dodał się rysunek
18 lis 16:26
Patryk: Tutaj faktycznie sytuacja jest prosta bo cała funkcja jest pod modułem ale gdyby pod podułem
był x stojący przy współczynniku b na przykład to wtedy chyba trzeba rozpatrywać te dwa
przypadki żeby to naszkicować, prawda?
18 lis 16:37
Maciess: W sytuacji o której mowisz, możesz skorzystać z tego, że
x
2=|x|
2 i wykonać odpowiednie przekształcenie
18 lis 16:51
Patryk: Dodać zmienną pomocniczą np. t = |x| gdzie t >= 0?
18 lis 17:00
Maciess: Rysujemy f(x) to będzie twoja funkcja bez modułów), a potem f(|x|). Czyli rysujemy wykres
funkcji dla x−ów dodatnich, a potem odbijamy względem osi OY
18 lis 17:07
Maciess: [...] x−ów nieujemnych*
18 lis 17:08