Oblicz dziedzinę funkcji
Bananek12: | | x−3 | |
e do potęgi |
| + √x2+5x+4 |
| | x2−9 | |
18 lis 15:11
Jerzy:
x2 − 9 ≠ 0 i x2 + 5x + 4 ≥ 0
18 lis 15:12
Bananek12: Okay tak myślałem, dzieki
18 lis 15:14
Bananek12: Dziedzina będzie (−
∞, −1) u ( −4, +
∞)

?
18 lis 15:16
Jerzy:
x2 + 4x + x + 4 ≥ 0 ⇔ x(x +4) + x + 4 ≥ 0 ⇔ (x+1)(x+4) ≥ 0 ⇔ x∊ (−∞,−4) U (−1,∞)
i x ≠ − 3 i x ≠ 3
D = (−∞,−4) U (−1,3) U (3,∞)
18 lis 15:21
Bananek12: A mógłbyś mi wyjaśnić czemu jest tam (−1,3) U (3,
∞)
18 lis 15:25
Jerzy:
Bo z przedziału: (−1,∞) musisz wyrzucić x = 3
18 lis 15:26
Jerzy:
Bo z przedziału: (−1,∞) musisz wyrzucić x = 3
18 lis 15:26
Bananek12: Okay, bo jak wpisuje wykres na geogebra to wyskakuje mi ten przedział bez wyłączania −3 i 3
18 lis 15:34
Jerzy:
x ≠ 3 i x ≠ − 3, bo zeruje się mianownik.
x = −3 wypada automatycznie, a 3 usuwamy
18 lis 15:40