pola
gerard: Pole koła opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnymjest równe 9πcm2 . Oblicz pole i
obwód tego trójkąta.
18 lis 13:44
Blee:
1) masz pole koła −−− wyznacz promień
| | 1 | |
2) promień = |
| przeciwprostokątna |
| | 2 | |
3) skorzystaj z tw. Pitagorasa w celu wyznaczenia długości przyprostokątnej
4) oblicz pole i obwód trójkąta
18 lis 13:47
Jerzy:

πr
2 = 9π ⇔ r = 3
d = 2r i d = a
√2
teraz oblicz a
18 lis 13:48
gerard: r=3
przeciwprostokątna =6
18 lis 13:48
gerard: a = 3 pierwiastki z 2 ?
18 lis 13:50
Blee:
da
18 lis 13:50
gerard: obwód 6 pierwiastków z 2 + 6 ?
18 lis 13:50
gerard: a pole ?
18 lis 13:50
Jerzy:
Tak.
18 lis 13:50
18 lis 13:51
gerard: P = 9 ?
18 lis 13:51
gerard: a nie a * h : 2
18 lis 13:51
Blee:
h = a
18 lis 13:52
Jerzy:
A ile wynosi h ?
18 lis 13:53
Blee:
czemu obwód to 6?
skoro trójkąt ma boki równe: 3
√2, 3
√2, 6
18 lis 13:53
gerard: ale pole = 9 ?
18 lis 13:53
Blee:
ach ... 6
√2 + 6 napisałeś ... ok
18 lis 13:54
gerard: obwód napisał = 6 pierwiastków z dwóch + 6
18 lis 13:54
gerard: tak
18 lis 13:54
gerard: a pole = 9 ?
18 lis 13:54
Blee:
tak
18 lis 13:55
Jerzy:
Obwód ma dobry 6√2 = 6 i pole też.
18 lis 13:55
Jerzy:
6√2 + 6 ...miało być.
18 lis 13:56
a@b:

P
k=πr
2 ⇒ πr
2=9π⇒ r
2=9 ⇒ r=3
P
Δ = r
2=9
L
Δ=2r+2r
√2= 2r(1+
√2)
L
Δ=6(1+
√2)
18 lis 14:02