18 lis 12:17
Jerzy:
Tam powinno być napisane: "Wartość funkcji dla x = 4 musi być dodatnia", czyli: y(4) > 0
18 lis 12:23
Nikto0: A w rozwiązaniu graficznym co jest nie tak?
18 lis 12:25
Blee:
1) zauważamy, że współczynnik przy najwyższej potędze (przy x2) jest równy a=1 czyli jest
dodatni
2) związku z tym −−− będziemy mieli parabole której ramiona są skierowane DO GÓRY
3) jednak bzdurą jest, że xwierzchołka > 4
4) i także głupotą jest zapisanie, że f(4) > 0
tak naprawdę masz następujące warunki:
Możliwość I:
a) xwierzchołka > 4
b) Δ ≥ 0
Możliwość II:
a) xwierzchołka = 4
b) Δ > 0
Możliwość III:
a) xwierzchołka < 4
b) Δ > 0
c) f(4) < 0
18 lis 12:28
Nikto0: A przecież wartość funkcji dla y(4) =−3 czy to nie jest sprzeczność?
18 lis 12:30
Jerzy:

Niebieska prosta ma równanie: y = 3 − m
2
Mamy więc warunek: y ≥ − 4 , czyli: 3 − m
2 ≥ − 4 ⇔ −m
2 ≥ − 7 ⇔ m
2 ≤ 7
18 lis 12:32
Jerzy:
12:30 , a co zrobiłaś z parametrem m ?
18 lis 12:33
Nikto0: Tak zapomniałam o tym. A jakie rozwiązanie z tego wynika bo ja mam zapisane że ma wyjść m
należy do rzeczywistych
18 lis 12:39
Nikto0: Nie rozumiem tego
18 lis 12:42
Jerzy:
To moja pomyłka. 12:32 byłoby rozwiazaniem, gdyby w treści zadania było: "ma co najmniej jedno
rozwiazanie" i nie byłoby warunku większe od 4
18 lis 12:45
Nikto0: Co mam źle w rozwiązaniu na zdjęciach?
18 lis 12:45
Nikto0: To jakie jest prawidłowe rozwiązanie?
18 lis 12:52
Jerzy:
Praktycznie wszystko masz źle.
Rozwiazuj tak, jak napisał Blee
18 lis 12:52
Nikto0: Wydaje mi się że w tym momencie mam źle −m2>4
Na początku jest obliczone f(0) które równe jest −3 potem wierzchołek paraboli następnie f(4)
obliczone które równa się −3
A teraz nie rozumiem co jest dalej bo mam napisane −m2>4
18 lis 13:07
Blee:
Niktro0 −−− wyjaśnij nam Co właściwie chcesz liczyć?
W jakim celu liczysz f(0)

i niby dlaczego f(0) = −3
18 lis 13:10
Jerzy:
A do czego jest ci potrzebne f(0) ?
Jak nie rozumiesz czegoś, co sama napisalaś ?
18 lis 13:10
Nikto0: bo f(x)=x2−4x−3 i f(x)=−m2
18 lis 13:12
Jerzy:
Najwyrażniej stworzyła dwie funkcje: f(x) = x2 − 4x − 3 oraz g(x) = − m2, tylko PO CO ?
18 lis 13:12
Jerzy:
Zgadnąłem
18 lis 13:13
Nikto0: tak robiliśmy na lekcji
18 lis 13:14
Nikto0: potem chyba trzeba to odczytać z wykresu
18 lis 13:15
Jerzy:
To nie jest zadanie do rozwiązywania metodą graficzną.
18 lis 13:16
Blee:
ale 'co odczytać' z wykresu
18 lis 13:17
Blee: Tak jak Jerzy napisał. To nie jest tego typu zadanie.
Mylisz to zadanie zapewne z: podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
18 lis 13:17
Jerzy:
12:32 − tak by wyglądało graficzne rozwiazanie, ale bez warunku "większe od 4 "
18 lis 13:18
Nikto0: Właśnie nie wiem mam napisane −m2>4 m2<−4 m należy do rzeczywistych
18 lis 13:18
Jerzy:
Co ty pier...lisz ? Kto ci to napisał ? Sama ? Wypisujesz jakieś brednie i sama ich nie
rozumiesz .
18 lis 13:20
Nikto0: źle przepisałam
18 lis 13:23
Jerzy:
Co żle przepisałaś ? Treść zadania ?
18 lis 13:24
Nikto0: rozwiązanie zadania.
18 lis 13:25
Nikto0: z tablicy
18 lis 13:29
Jerzy:
No to rozwiazuj od poczatku, ale nie twoja metodą, bo jest bez sensu.
18 lis 13:29
Jerzy:
Nie wierzę,żeby nauczyciel tak rozwiazywał to zadanie.
18 lis 13:30
Mila:

Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
x
2−4x=3−m
2 ma co najmniej jedno rozwiązanie większe od 4
x
2−4x−3+m
2=0
Δ=28−4m
2
1) Δ≥0⇔m∊<−
√7,
√7>
2) x=2 oś symetrii paraboli
x
2>x
1
x
2>4
4+
√28−m2>8
p{28−4m
2>4 /
2
28−4m
2>16
−4m
2+12>0
−m
2+3>0
m∊(−
√3,
√3) i m∊<−
√7,
√7>⇔
m∊(−√3,√3)
Ilustracja
m=
√3 niebieski
m=0 zielony
m=−1.5 różowy
18 lis 16:17
Nikto0: Mila z warunku 1) wychodzi mi <−√28,√−28>
18 lis 17:44
salamandra: 28−4m2 = 0
−4m2 = −28 / (:−4)
m2 = 7
m = √−7 v m = √7
18 lis 17:48
salamandra: −
√7 oczywiście
18 lis 17:48
Nikto0: Dziękuję
18 lis 17:57
Mila:
Zgubiłam w jednym zapisie 4 , liczyłam wg .
4+√28−4m2>8
18 lis 18:41