Oblicz tg 22,5
Kornelia: Oblicz tg 22,5 stopni korzystając, że wzoru cos (α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ
18 lis 12:09
Blee:
masz podane w treści zadania że DOKŁADNIE z tego wzoru masz skorzystać
18 lis 12:20
Kornelia: Tak dokładnie z tego wzoru trzeba skorzystać. Gdyby nie to nie miałabym problemu.
18 lis 12:25
PW: cos(45°−22,5°) = cos45°cos22,5° + sin45°sin22,5°
| | √2 | | √2 | |
cos22,5° = |
| cos22,5° + |
| sin22,5° |
| | 2 | | 2 | |
Po podzieleniu stronami przez cos22,5°
18 lis 13:41
PW: A teraz Kornelia jako bystra uczennica pomyśli
− O licho, to na klasówce będzie policzyć tg15° − w ten sam sposób, bo
cos(30°−15°) = ...
18 lis 14:01
a@b:
18 lis 14:02