Ktoś pomoże z związaniem chociaż jednego z tych zadań krok po kroku? :D
Melo: 1. Tangens jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest równy √7 podzielone przez 3,
czyli √7/3. Wyznacz długość przyprostokątnych tego trójkąta jeżeli wiadomo, że długośći te
różnią się o 8cm.
2. Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax(do kwadratu)+bx+c. Najmniejsza
wartość funkcji f wynosi −8. Funkcja ta jest rosnąca w przedziale <4,+∞), a parabola będąca
jej wykresem przechodzi przez punkt A=(2,−6). Wyznacz wartośći wspólczynników a,b,c i zapisz
wzór tej funkcji.
17 lis 23:14
Tadeusz:
| | a | | √7 | |
na przeciw krótszego boku leży mniejszy kąt i rozwiązuj proporcję |
| = |
| |
| | a+8 | | 3 | |
17 lis 23:28
Tadeusz:
2.
Znaczy to tyle i aż tyle, że W(4, −8)
Pisz kanoniczną a współczynnik kierunkowy wyznaczysz podstawiając współrzędne punktu A
17 lis 23:33
Melo: Rozwiązując tą propocje dostaje wynik a=12√7+28, co dalej? I czy na pewno jest tam a+8? równie
dobrze może być a−8, jest napisane że dlugości różnią się o 8, nie koniecznie musi być o 8
większa, może być o 8 mniejsze, chyba, że się myle
17 lis 23:34
Tadeusz:
chyba ktoś z nas zasypia ... większa może być o 8 mniejsza

?
17 lis 23:38
Melo: a okej, trochę się zawiesiłem

, co do odpowiedzi do drugiego, tyle mi wystarczy, żeby zrobić
to zadanie, jednak co do pierwszego − mogę prosić o trochę bardziej szczegółowy opis
działania?
17 lis 23:44
Tadeusz:
a czego Ci brakuje?
| | √7 | |
Masz trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a i a+8 .... znasz wartość tgα= |
| |
| | 3 | |
i wszystko jasne
17 lis 23:49
Melo: Dobra, raczej sobie poradze, dzięki za pomoc

bez odbioru
17 lis 23:53
Tadeusz:
17 lis 23:55