matematykaszkolna.pl
Ktoś pomoże z związaniem chociaż jednego z tych zadań krok po kroku? :D Melo: 1. Tangens jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest równy √7 podzielone przez 3, czyli √7/3. Wyznacz długość przyprostokątnych tego trójkąta jeżeli wiadomo, że długośći te różnią się o 8cm. 2. Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax(do kwadratu)+bx+c. Najmniejsza wartość funkcji f wynosi −8. Funkcja ta jest rosnąca w przedziale <4,+), a parabola będąca jej wykresem przechodzi przez punkt A=(2,−6). Wyznacz wartośći wspólczynników a,b,c i zapisz wzór tej funkcji.
17 lis 23:14
Tadeusz:
 a 7 
na przeciw krótszego boku leży mniejszy kąt i rozwiązuj proporcję

=

a+8 3 
17 lis 23:28
Tadeusz: 2. Znaczy to tyle i aż tyle, że W(4, −8) Pisz kanoniczną a współczynnik kierunkowy wyznaczysz podstawiając współrzędne punktu A
17 lis 23:33
Melo: Rozwiązując tą propocje dostaje wynik a=12√7+28, co dalej? I czy na pewno jest tam a+8? równie dobrze może być a−8, jest napisane że dlugości różnią się o 8, nie koniecznie musi być o 8 większa, może być o 8 mniejsze, chyba, że się myle
17 lis 23:34
Tadeusz: chyba ktoś z nas zasypia ... większa może być o 8 mniejsza?
17 lis 23:38
Melo: a okej, trochę się zawiesiłem , co do odpowiedzi do drugiego, tyle mi wystarczy, żeby zrobić to zadanie, jednak co do pierwszego − mogę prosić o trochę bardziej szczegółowy opis działania?
17 lis 23:44
Tadeusz: a czego Ci brakuje?
 7 
Masz trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a i a+8 .... znasz wartość tgα=

3 
i wszystko jasne
17 lis 23:49
Melo: Dobra, raczej sobie poradze, dzięki za pomoc bez odbioru
17 lis 23:53
Tadeusz: emotka
17 lis 23:55