Oblicz pochodna
Bananek12: ln(xcosx)
17 lis 22:48
Bleee:
| | 1 | |
= |
| *(xcosx)' =.... dokoncz |
| | xcosx | |
18 lis 00:13
Bananek12: | | 1 | |
Dochodzę do momentu |
| *cosx−xsinx |
| | xcosx | |
Czy to dobrze ?
18 lis 00:30
ICSP: ln(xcosx) = ln(x) + ln(cosx)
18 lis 00:33
Bananek12: Chyba za szybko, mógłbyś wolniej wytluy
18 lis 00:35
ICSP: | | 1 | |
[ln(cosx)]' = |
| * (cosx)' = − tgx |
| | cosx | |
Jak postawisz u siebie odpowiednie nawiasy to dostaniesz dokładnie to samo.
18 lis 00:38
Bananek12: Tak ale to się nie zgadza co napisał Blee z (xcosx)'
18 lis 00:44
ICSP: Skoro wyniki są takie same to raczej wszystko się zgadza.
Ja rozbiłem na sumę logarytmów i policzyłem pochodną z każdego
Bleee nie rozbił na sumę tylko policzył pochodną z całego logarytmu.
Różnicy nie ma, jednak gdyby pod logarytmem byłby iloczyn większej ilości funkcji liczenie
sposobem Blee byłoby dużo bardziej uciążliwe.
18 lis 00:48
Bananek12: Tylko że konto nie wychodzi
18 lis 00:50
ICSP: Może sprecyzuje o co mi chodziło z nawiasami :
| 1 | | 1 | |
| (xcosx)' = |
| [ cosx − xsinx ] |
| xcosx | | xcosx | |
wychodzi dokładnie to samo.
18 lis 00:53
Bananek12: | 1 | |
| =cosx  ? |
| x | |
18 lis 01:16
Bananek12: | | cosx−xsinx | |
Niestety dochodzę do momentu |
| |
| | xcosx | |
18 lis 01:21
Bananek12: I dalej nie mam pomysłu
18 lis 01:21
Bleee: Ale z czym nie masz pomysłu?
Chciałeś policzyć pochodną. Pochodną policzone.
Skoro nie mamy bladego pojęcia co dalej chcesz robić z tą pochodną to nie oczekuj od nas ze
będziemy wiedzieć co Ci w głowie siedzi.
18 lis 08:15
ICSP: | cosx − xsinx | | cosx | | xsinx | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − tgx |
| xcosx | | xcosx | | xcosx | | x | |
znowu wyszło dokładnie to samo.
18 lis 11:06