Asymptoty funkcji:
Bartek12: Asymptoty funkcji:
Została mi do wyliczenia asymptota ukośna a dokładnie współczynnik b.
Współczynnik a wyszedł mi równy 1, niestety nie potrafię policzyć b, proszę o pomoc.
jc: x→
∞
| | 2 | |
Zapomnij o dwójce. |
| →0 |
| | √x2−1 | |
| x2−x | | x2−x−x√x2−1 | |
| −x= |
| |
| √x2−1 | | √x2−1 | |
| | x | | x | |
= |
| *(x−√x2−1} + |
| |
| | √x2−1 | | √x2−1 | |
| | x | | 1 | | x | |
= |
| * |
| + |
| |
| | √x2−1 | | x+√x2−1 | | √x2−1 | |
Pierwszy ułamek →0, drugi ułamek →1
b=1
Dla −
∞ potrzebny osobny rachunek.