Iloczyn wektorowy
Rothko: Dane są dwa niewspółliniowe wektory a,b z przestrzeni euklidesowej trówymiarowej. Przekształcić
wyrażenie
| (a + b) x (a − b) | i podać jego interpretację geometryczną.
17 lis 22:24
Rothko: | (a+b) x (a−b) | = | a x a + a x −b + b x a + b x −b | = | a x − b + b x a | = | b x a + b x a
| = 2 | b x a |
po drodze korzystam z antysymetrycznośći iloczynu wektorowego, i że jest równy 0 gdy a,b
są współliniowe czy to jest git
17 lis 22:47
Adamm: Jest ok
17 lis 23:05
Adamm: Interpretacja − pole równoległoboku rozpiętego na a i b
17 lis 23:09