Oblicz pole i obwód trójkąta.jedna z przyprostokątnych ma 6cm i tworzy z przeciw
Ania: Dany jest trójkąt prostokątny.Jedna z przyprostokątnych ma długość 6cmi tworzy
zprzeciwprostokątną kąt. 30stopni.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
17 lis 19:27
500plus: Tutaj użyj własności trójkąta 30, 60 i 90
17 lis 19:29
500plus: Podpowiem że z wzorów wynika że boki trójkąta mają długość 6, 3 i 3√3
17 lis 19:30
500plus: Teraz oblicz pole i obwód
17 lis 19:31
asd:
@500plus
głupoty piszesz
6,2√3, 4√3
17 lis 19:33
500plus: @asd magistrem z matematyki nie jestem ale to wynika z własności trójkąta o kątach 30 60 90 ,
Wzory to :. a, 2a, a√3
17 lis 19:37
asd:
17 lis 19:42
asd:
17 lis 19:44
Ania: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane a3=4 a7=15
17 lis 19:46
500plus: Nie zgadzam się
17 lis 19:46
500plus: @asd to jest proste zadanie z gimnazjum , w zasadzie teraz podstawówki sam pamiętam jak je
robiłem
17 lis 19:48
asd:
Nawet bardzo proste, a Ty podajesz błędne rozwiązanie
17 lis 19:52
500plus: Przepraszam , widzę moj błąd, to przez to że robię dużo czynności naraz
17 lis 19:54
500plus: @asd należy ci się czekolada ode mnie , miłego jutrzejszego dnia
17 lis 19:56
asd:
17 lis 19:59
a@b:
a
3=4, a
7=15
a
n= a
3+(n−3)*r
17 lis 20:09