Udowodnij tożsamość trygonometryczna
500plus: Cos 2x + cos 4x= 2 cos x
17 lis 19:26
500plus: Rozłożyłem to na 2 cos3xcosx, co mogę z tym zrobić teraz ?
17 lis 19:27
Leszek: Rozwiaz to rownanie odpowiednio grupujac ! !
17 lis 19:36
500plus: Możesz dodać coś więcej bo teraz już nic nie wiem .
17 lis 19:39
Leszek: 2 cos 3x cos x − 2 cos x= 0 ⇒ cos x( cos 3x − 1)=0 ⇒ x= ........
17 lis 19:41
500plus: Ale ja nie mam wyznaczyc x , tylko udowodnić ta tożsamość
17 lis 19:45
500plus: Lewa = prawej
17 lis 19:45
ICSP: 2cos(π) = −1
cos(2π) + cos(4π) = 2
17 lis 19:46
Leszek: To nie jest tozsamosc , wiec tego nie udowodnisz ! ! ! !
17 lis 19:47
ICSP: 2cos(π) = −2 oczywiscie.
17 lis 19:47
plus:
taka równość nie zachodzi
17 lis 19:47
500plus: Czyżby błąd w zbiorze zadań ?
17 lis 19:49
500plus: Pani napisała nam przykłady na tablicy tylko ten mi nie wychodzi
17 lis 19:49
PW: To nie jest tożsamość.
| | π | |
Wystarczy wziąć x = |
| i policzyć lewą i prawą stronę. |
| | 4 | |
17 lis 19:54
500plus: Więc to jest błąd w zbiorze zadań ?
17 lis 19:55
500plus: Bo siedzę nad tym od 1h i nadal nic nie mam
17 lis 19:55
Leszek: Czlowieku , wszyscy Ci pisza ,ze to nie jest tozsamosci tylko rownanie ! ! ! ! !
17 lis 19:57
500plus: Przepraszam , co ja mam zrobić ?
17 lis 20:01
500plus: Jak rozwiązać to rownanie kochany?
17 lis 20:06
asd:
Powiedz Pani aby to udowodniła
17 lis 20:06
500plus: @asd więc kończąc ta długa dyskusje, po prostu stwierdzamy ze tego nie da się zrobić. 🤣
17 lis 20:08
asd:
dokładnie tak
17 lis 20:10