Udowodnij tożsamość trygonometryczna
Podwójny rocznik : Cos 2x + cos 4x = 2 cos x
Proszę o wskazówkę
17 lis 19:04
janek191:
To nie jest prawdą.
17 lis 19:07
Podwójny rocznik : Edit : jak mogę jeszcze bardziej rozłożyć 2cos3xcosx
17 lis 19:09
Podwójny rocznik : Janek dlaczego
17 lis 19:09
Podwójny rocznik : Pani nam zadała na matmie
17 lis 19:09
Podwójny rocznik : To było w temacie dowody tożsamości trygonometrycznych
17 lis 19:10
janek191:
Np. x = 15
o
Mamy
| | √3 | | 1 | |
cos 30o+ cos 60o = |
| + |
| ≠ 2*cos 15o = 2*0,25*(√6 + √2) = |
| | 2 | | 2 | |
= 0,5
√6 + 0,5
√2
17 lis 19:15
Podwójny rocznik : Faktycznie , przepraszam cię. Myślisz że to błąd w zbiorze?
17 lis 19:17
janek191:
Może źle przepisane zadanie?
17 lis 19:18
Leszek: Polecenie chyba powinno byc , rozwiazac to rownanie ?
Korzystamy ze wzoru : cos α + cos β = ......i odpowiednio grupujemy !
17 lis 19:35
500plus: Zastosowałem wzór i wyszło 2 cos 3xcosx, jak to doprowadzić do najprostszej postaci?
17 lis 19:53
Leszek: 2 cos 3x cos x − 2 cos x=0 ⇔ cos x ( cos 3x −1)=0 ⇒ cos x= 0 lub cos 3x = 1 ⇒ x= ........
To nie jest tozsamosc tylko rownanie trygonometryczne ! ! ! !
17 lis 19:56
500plus: Jak to rozwiązać ?
17 lis 19:57