Liczby zespolone
lz123: LICZBY ZESPOLONE

Przedstaw w postaci trygonometrycznej 2+
√3+i. Niestety utknęłam, i nie
mogę ruszyć, pomoże ktoś?
17 lis 18:02
ABC:
| | π | |
α jest z pierwszej ćwiartki więc α= |
| |
| | 12 | |
można to sprawdzić ze wzoru na tg(x−y)
17 lis 18:14
Mila:
z=2+
√3+i
|z|=
√(2+√3)2+1=
√4+4√3+3+1=
√8+4√3=
√(√2+√6)2=
√2+
√6
| | 2+√3 | | (2+√3)*(√6−√2 | |
cosα= |
| = |
| = |
| | √6+√2 | | 6−2 | |
α=15
o
dokończ
17 lis 18:17
ABC:
jeszcze gdybyś nie zauważyła : kwadrat modułu 8+4
√3 i jest z tego ładny pierwiastek
√2+
√6
17 lis 18:18
lz123: dziękuję bardzo, teraz już wiem co i jak

pozdrawiam!
17 lis 18:19
ABC:
wiedziałem że przyjdzie Mila i rozpisze, po co dwa razy robotę powtarzać
17 lis 18:19
PW: (|2+
√3 + i|
2 = (2+
√3)
2 + 1
2 = 8 + 4
√3 = 4(2+
√3)
|2+
√3 + i| = 2
√2+√3
| | 2+√3 | | 1 | | 1 | |
cosφ = |
| = |
| √2+√3, sinφ = |
| |
| | 2√2+√3 | | 2 | | 2√2+√3 | |
2φ = 30°
φ = 15°
17 lis 18:22
PW: Już "nie nadanżam", ale chociaż pokazałem skąd się wzięło 15 stopni (mało kto pamięta ile
wynosi sin15°).
17 lis 18:26
ABC:
PW jak to mówią "chorąży zawsze zdąży"
17 lis 18:28
lz123: a na takie coś macie pomysł? 1+cosφ+i sin φ, gdzie φ∊(−π,π)
17 lis 18:32
ABC:
(1+cos x)2+sin2x =1+2cos x+cos2 x+sin2 x=2(1+cosx)
można teraz podstawić cos x=2cos2(x/2)−1
17 lis 18:36
Mila:
(1) z=1+cosα+isinα
|z|
2=(1+cosα)
2+sin
2α=1+2cosα+cos
2α+sin
2α=2+2cosα=2*(1+cosα)=
| | α | | α | |
=2*(1+2cos2 |
| −1)=4cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | |
|z|=√4cos2(α/2)=2|cos |
| | |
| | 2 | |
| | α | | π | | α | | π | |
cos |
| ≥0⇔− |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
α∊<−π,π>
Wracamy do (1)
| | α | | α | | α | |
z=2cos2 |
| +2sin |
| *cos |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 lis 19:26