Rozwiąż równania
Matematyczny świr: | | sinx + siny | | tg x+y2 | |
1) |
| = |
| |
| | sinx − siny | | tg x−y2 | |
2)cos2x + coś 4x=2 cosx
3)sin
4 x+cos
4 x=1 −
12sin
2 2x
Proszę o pomoc

!
17 lis 17:23
Matematyczny świr: Kto podejmie się tego wyzwania ?
17 lis 17:38
Blee:
no dobrze ... a jakie problemy napotkałeś przy okazji tych równań? W jakich momentach
'utknąłeś' ?
Czy po prostu czekasz na gotowca?
17 lis 17:38
Blee:
To nie jest żadne wyzwanie
17 lis 17:38
6latek: cos(2x)+cos(4x)= 2cos3x*cosx= 2cosx
cos(3x)*cosx= cosx
cos(3x)*cosx−cosx=0
cosx(cos(3x)−1)=0
cosx=0 lub cos(3x)−1=0
i po zabawie
17 lis 17:43
Klara: Myślę że autor myślał o zadaniu na dowodzenie tożsamości trygonometrycznych
17 lis 17:49
Matematyczny świr: Klaro o to chodziło , przepraszam źle sformułowałem polecenie. Proszę tylko o wskazówkę dalej
sam sobie poradzę 😀
17 lis 17:51
6latek: Lepiej nie myslec . Wyraznie to napisal
17 lis 17:51
Mila:
3)
| | 1 | |
sin4 x+cos4 x=1 − |
| sin2 2x⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | |
(sin2x+cos2x)2−2 sin2x*cos2x=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1− |
| sin2(2x)=1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | | 2 | |
0=0
x∊R
17 lis 17:55
Mila:
1) Skorzystaj dla lewej strony z worów na sumę sinusów i różnicę sinusów
Zastrzeżenie: sinx≠siny
17 lis 18:04