ile roziwazan
marta:
Ile wszystkich rozwiązań ma nierówność x1+x2+x3≤7 gdzie x1,x2,x3 są liczbami całkowitymi
nieujemnymi
a dodatkowo spełnione są warunki: x1 − parzysta x2 − nieparzysta x3∊{0,3,4}
17 lis 17:07
Pytający:
k, m całkowite nieujemne
(2k)+(2m+1)+x
3≤7
2k+2m+x
3≤6
2(k+m)≤6−x
3
• x
3=0
k+m≤3
Ta nierówność ma:
| | | |
∑i=03 | =∑i=03(i+1)=1+2+3+4=10 rozwiązań |
| | |
• x
3=3 ∨ x
3=4
k+m≤1 // oba przypadki sprowadzają się do tej nierówności, bo k, m całkowite
Ta nierówność ma:
| | | |
∑i=01 | =∑i=01(i+1)=1+2=3 rozwiązań |
| | |
Łącznie 10+2*3=16 rozwiązań.
1. 0 + 1 + 0 = 1
2. 0 + 1 + 3 = 4
3. 0 + 1 + 4 = 5
4. 0 + 3 + 0 = 3
5. 0 + 3 + 3 = 6
6. 0 + 3 + 4 = 7
7. 0 + 5 + 0 = 5
8. 0 + 7 + 0 = 7
9. 2 + 1 + 0 = 3
10. 2 + 1 + 3 = 6
11. 2 + 1 + 4 = 7
12. 2 + 3 + 0 = 5
13. 2 + 5 + 0 = 7
14. 4 + 1 + 0 = 5
15. 4 + 3 + 0 = 7
16. 6 + 1 + 0 = 7
17 lis 18:34