matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć...?
Miko:
Jak obliczyć coś takiego, ze wzorami skróconego mnożenia? (
√
√
2
−1
+
√
√
2
+1
)
2
17 lis 16:57
Mila:
w=(
√
2
−1)
1/2
+(
√
2
+1)
1/2
/
2
obie strony nieujemne w
2
=
√
2
−1+2*
√
(
√
2
−1)*(
√
2
+1)
+
√
2
+1 w
2
=2
√
2
+2*1 w
2
=2+2
√
2
w=
√
2+2
√
2
17 lis 17:41