40 skarpet 8 klientow
kombin: W sklepie w koszu jest 40 jednakowych skarpet. 8 (rozroznialnych) klientow {a,b,c,d,e,f,g,h}
wybiera je z kosza.
Na ile sposobów mogli to zrobić, jeśli: każdy klient coś kupił, każdy kupił parzystą liczbę
skarpet i wszystkie skarpety
zostały sprzedane ?
17 lis 16:36
17 lis 16:39
Blee:
masz 20 'par' (bo każdy kupił parzystą liczbę skarpet, więc kupowali je 'parami' )
a+b+c+d+e+f+g+h = 20
każdy z nich kupił minimum 1 parę, więc:
(a+1) + (b+1) + (c+1) + (d+1) + (e+1) + (f+1) + (g+1) + (h+1) = 20 − 8 = 12
i wstawiasz do wzoru
17 lis 16:41
Pytający:
Blee, ale zapis pogmatwałeś − z lewej strony dodajesz 8, a "z prawej" odejmujesz 8.
17 lis 16:55