Ile (wszystkich) rozwiązań ma nierówność x1 + x2 + x3 ≤ 6...
DandeZ: Ile (wszystkich) rozwiązań ma nierówność x1 + x2 + x3 ≤ 6 , gdzie x1 , x2 , x3 są liczbami
całkowitymi, nieujemnymi?
Rozwiązanie wygląda w takiej formie:
(1+x+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6)
3 = ...
i wiadomo wyliczamy to i bierzemy wartości przy potęgach mniejszych równych 6 i tu mam 2
pytania.
1. Przedział wynosi od 1 do 6, bo interesują nas wartości mniejsze równe 6 jak rozumiem?
2. Potęga jest do trzeciej bo są 3 niewiadome?
Z góry dzięki za odpowiedź
17 lis 15:46
Blee:
wybacz, ale kompletnie nie rozumiem o co chodzi w zadaniu
1) masz policzyć ile jest różnych rozwiązań nierówności:
x
1 + x
2 + x
3 ≤ 6 ... gdzie x
1,x
2,x
3 to liczby naturalne (+0)
2) A co ma do tego (1+x+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6)
3 = ...

Co to w ogóle jest
17 lis 15:49
DandeZ: Funkcja tworząca.
17 lis 15:59
Blee:
Po cholerę
17 lis 16:00
Blee:
Po drugie −−− może i starej daty jestem, ale coś mi to nie wygląda na 'funkcję tworzącą'
17 lis 16:03
Adamm:
@Blee
potwierdzam, to funkcja tworząca
17 lis 16:06
Mila:
1) Bez funkcji tworzącej:
Możesz rozwiązać kilka równań i zsumować liczby rozwiązań:
x
1+x
2+x
3=n gdzie n∊{0,1,2,3,4,5,6}
1+3+6+10+15+21+28=84
| | 1−x7 | |
2) f(x)=(1+x+x2+x3+x4+x5+x6)3 =( |
| )3= |
| | 1−x | |
=(1−x
7)
3*(1−x)
−3=
=(1−3x
7+3*x
14−x
21)*(1−x)
−3
rozwiń (1−x)
−3 w szereg
k+1=3
k=2
Interesują Cię wsp. dla n∊{0,1,2,3,4,5,6} z tej sumy
| | (n+2)*(n+1) | |
Kolejne wsp. obliczasz wg wzoru: an= |
| |
| | 2 | |
17 lis 17:13
Mila:
Poczekamy na
Pytającego na inny sposób

jest w tym temacie ekspertem.
17 lis 17:17
6latek: Pewnie Pytajacy skonczyl niedawno uczelnie ale mam nadzieje ze nie przesiąkł tym
różowym dziadostwem jaki panuje teraz na uczelniach
17 lis 17:24
Pytający:
Milu, tak jak Ty bym policzył:
| | | | | | | | | |
∑k=0..6 | =∑k=0..6 | =∑k=2..8 | = | =84. |
| | | | | |
6latku, nie bój się, do tego różu mi daleko. Poza tym wydaje mi się, że "techniczni"
ludzie (a tym samym takowe uczelnie/kierunki) są mniej podatni na przesiąknięcie tym
dziadostwem.
17 lis 18:17
Mila:
Hej!
17 lis 18:19
Pytający:
Hej!
17 lis 18:24