Taki układ równań. Podejmiecie się?
Weronika: y2 + 9y = x − 3x2 − 4
x4 + 6x2 y + 2x2 + 3x + 9y2 + 5y + 2 = 0
17 lis 15:16
ABC:
zgadnąć jedno rozwiązanie x=−1 y=−1 jest dość łatwo , ale zbadać (algebraicznie) czy istnieją
inne to masochizm czystej wody
17 lis 17:06
Weronika: No właśnie się zastanawiam, jak to rozpisać, żeby wyszło

/
bo z tego, co wiem, rozwiązaniami są tylko −1, ale bierze się to z jeszcze większego zadanka,
mianowicie z układu równań
x
2 + 3y = z − 1
y
2 + 3z = x − 1
z
2 + 3x = y − 1
Masz może pomysł, co z tym zrobić?
17 lis 17:18
Weronika: bo y2 + 9y = x − 3x2 − 4
x4 + 6x2 y + 2x2 + 3x + 9y2 + 5y + 2 = 0 jest po wyznaczeniu z równania pierwszego
17 lis 17:18
ICSP: dodaj te trzy równania stronami.
17 lis 17:21
17 lis 17:34