Zbadaj ekstrema funkcji
Michał: Hej

mam pytanie, do zadania gdzie mam obliczyć ekstremum funkcji... ale zacinam się na
równaniu po policzeniu pochodnej.
Mógłby ktoś pomóc, proszę
Polecenie: zbadaj ekstremum funkcji z=f(x,y).
a)
f(x,y)=x
3+3x
2y06xy−3y
2−15x−15y
Moje obliczenia
U{f'}[y'}=3x
2−6x−6y−15
{3x
2+6xy−6y−15=0 /:3
{3x
2−6x−6y−15=0 /:3
{x
2+2xy−2y−5=0
{x
2−2x−2y−5=0
| | 5−x2 | |
I teraz jakieś sugestie jak to fajnie machnąc bo podstawiać za y= |
| wydaje mi się |
| | 2x−2 | |
nieco trudnym rozwiązaniem
Dodawanie stronami też jakoś tak meh... niezbyt. Proszę o pomoc

dziękuję.
b)f(x,y)=x
3+y
3−3axy
huhuhu tutaj nie jestem pewien to a też traktować jako niewiadomą? Liczyć pochodne po a też?
Czy coś sprytniejszego? I jak potem wyglądała by ta macierz, hesjan z wpisanymi wartościami po
pochodnych, pochodnych?
c) to policzyłem chyba ale nie wiem czy dobrze, proszę o ocenę specjalisty
f(x,y)=x
2−xy+2y
2−x+4y−5
{2x−y−1=0
{−x+4y+4=0 /*2
{2x−y−1=0
{−2x+8y+8=0 | +
7y=−7
y=−1
2x−(−1)−1=0
x=0
A(0,−1)
U{f''}[x'y'}=−1
H
A= [ 2 −1]
[−1 4]
|h|
A=7 |H|>0
| f'' | |
| >0 czyli w punkcie A jest minimum lokalne |
| x'' | |
DObrze rozkminiłem?
17 lis 13:42
Jerzy:
a) Nie dodawaj,tylko odejmij stronami.
17 lis 14:05
Jerzy:
b) a to parametr,a nie zmienna.
17 lis 14:06
Michał: a) {x2+2xy−2y−5=0
{x2−2x−2y−5=0 |−
2xy+2y−5=0 //po odjęciu stronami
nadal mam dwie niewiadome co z tym mogę to dalej liczyć?
2y(x+1)=5
czyli y=2.5 i x=0 v y=1/2 i x=4
I to są moje dwa rozwiązania dla których liczę te hesjany itd?
17 lis 14:28
Michał: b)

uh parametr dobra to sobie zostawię na koniec

, a mógłbyś Jerzy zerknąć na c) wydaje
się oki? =) Proszę.
17 lis 14:29
Jerzy:
a) źle odjąłeś,skąd 5 po prawej ?
17 lis 14:40
Michał: a prawda

przepraszam 2xy−2x=0
2x(y−1)=0 czyli x=0 i y ∊ R lub y=1 i x ∊ R
hmn zgadza się ?
17 lis 14:51
Michał: kurczaki 2xy+2x a nie minus eh 2x(y+1) x=0 i y=−1 hmn?
17 lis 14:51
jc: Czy mógłbyś napisać porządnie przykład (a), f(x,y)=...
17 lis 14:55
Michał: f(x,y)=x
3+3x
2y−6xy−3y
2−15x−15y
| ⎧ | 3x2+6xy−6y−15=0 | |
| ⎩ | 3x2−6x−6y−15=0 /− |
|
6xy+6x=0 /:6
xy+x=0
x(y+1)=0
17 lis 15:02
Jerzy:
Czyli masz: x = 0 lub y = −1
17 lis 17:59
Michał: Zgadza się

okay i teraz wiem że funkcja ma punkt stacjonarny A (0,−1) więc sprawdzać będę
dla niej czy wyznacznik po podwójnej pochodnej >0 i czy podwójna pochodna po x jest >0 czy <0
to robię to:
| | ⎧ | 6x+6y 6x−6 | |
| W(A)= | ⎩ | 6x−6 −6 |
|
| | ⎧ | −6 −6 | |
| = | ⎩ | −6 −6 | =36−36=0 nie da się określić ekstremum bezpośrednio czyli badam na początku
|
funkcję jednej zmiennej dla x
f(x,−1)=x
3−3x
2−9x+12
no i tu dla x=0 minimum to 12
Teraz zbadamy funkcję jednej zmiennej, ze względu na niewiadomą y
f(0,y)=−3y
2−15y
no i tu dla y=−1 mam −3+15=12
| f'' | |
| był ujemny czyli jakie wnioski  w sumie że tu maximum dla y=−1? |
| y'' | |
To gdy wyznacznik wyszedł = 0 mnie chyba przerosło co należy robić i jak...

Proszę o
korekty i dziękuję za poświęcony mi czas
18 lis 11:59
Jerzy:
Chyba nieco się zdekoncentrowałeś. Przecież masz rozwiazać układ równań:
f'x = 0
f'y = 0
Wczorajszy wpis 17:59 nie jest rozwiazaniem tego układu, a jedynie równania:
x(y + 1) = 0
18 lis 12:13
Michał: Oki =) masz rację Jerzy, dzięki poprawiam
f'/x'=3x
2+6xy−6y−15=0 dla x=0
f'/y'=3x
2−6x−6y−15=0 dla y=−1
2x
2−6x+6−15=0
x
2−2x−3=0
Δ=16
x
1=−1
x
2=3
Czyli moje punkty to
A(0,−2.5)
B(−1,−1)
C(3,−1)
I teraz będę sobie te macierze robił.
18 lis 12:28
Michał: Pochodne drugiego rzędu wyliczyłem wyżej więc nie będę przepisywał
podstawiam do macierzy
| | ⎧ | 6x+6y 6x−6 | |
| [H]A= | ⎩ | 6x−6 −6 | =
|
| | ⎧ | −15 −6 | |
| = | ⎩ | −6 −6 | WA>0 i f''xx(x,y)<0 czyli w punkcie A mamy maksium lokalne
|
| | ⎧ | −12 −12 | |
| [H]B= | ⎩ | −12 −6 | WB<0 brak ekstremum dla B
|
| | ⎧ | 12 12 | |
| [H]C= | ⎩ | 12 −6 | WC<0 brak ekstremum dla C
|
czyli mam ekstremum globalne w punkcie A i jest to maksimum funkcji
18 lis 12:39
Jerzy:
| | f' | |
Unikaj zapisów: |
| , bo nie mają sensu. |
| | x' | |
18 lis 12:41
Jerzy:
Nie sprawdzałem 12:39.Punkty stacjonarne dobre.
18 lis 12:42
Michał: | | δf | | Ω2f | |
Do 12:41 czyli inny zapis |
| a potem |
|  tak chyba lepiej  ? |
| | δx | | δx2 | |
18 lis 12:59
Jerzy:
Możesz też uzywać zapisów: f'x , f"xx , f"xy
18 lis 13:07
Michał: okay dzięki zapamiętam
wziąłęm się za kolejny przykład prosiłbym jeżeli jest szansa i masz czas Jerzy abyś zerknął czy
dobrze robię =D
(bardzo, bardzo Ci dziękuję).
f(x,y)=x
2−6xy+y
3+3x+6y
f'
x=2x−6y+3
f'
y=−6x+3y
2+6
| ⎧ | 2x−6y+3=0 /*−3 | |
| ⎩ | −6x+3y2+6=0 | /dodajemy stronami
|
−3y
2−18y−15=0/:−3
y
2−6y+5=0
Δ=36−20=16
√Δ=4
y
1=1 y
2=5
liczę x
1 dla y
1
2x
1−6+3=0
x
1=1,5
liczę x
2 dla y
2
2x
2−30+3=0
x
2=13,5
i dalej zadanie, dla A(1.5 , 1) B(13.5 , 5)
18 lis 13:36
Jerzy:
Dlaczego po pomnożeniu przez (−3) dodajesz stronami i do tego źle?
Skąd równanie: −3y2 − 18y − 15 = 0 ?
18 lis 13:42
Michał: Eh masz rację, nie wiem roztargnienie? Najgorsze, że na kartce miałem dobrze napisane, a jak
przepisałem doszedłem do wniosku że jest źle... i poprzekreślałem... eh
| ⎧ | 2x−6y+3=0/*−3 | |
| ⎩ | −6x+3y2+6=0 |
|
| ⎧ | −6x+18y−9=0 | |
| ⎩ | −6x+3y2+6=0 | odejmuje stronami
|
y
2−6y+1=0
Δ=36−4=32
√Δ=4
√2
y
2=3+2
√2
2x
1−18+12
√2+3=0
2x
1=15−12
√2
18 lis 14:10
Michał: Eh nie skomentuje tego ale znowu źle −9−+6 = −15....
poprawiam...
18 lis 14:11
Michał: −3y2+18y−15=0 /:−3
y2−6y+5=0
Δ=36−20=16 √16=4
y1=(6−4)/2=1
y2=(6+4)/2=5
x1=1.5
x2=13.5
18 lis 14:17
Michał: chyba jest okay

ale mam za to problem z takim cudem:
f(x)=1−
√x2+y2
| | 1 | | x | |
f'x=12* |
| *2x= |
| |
| | √x2+y2 | | √x2+y2 | |
| | y | | x | |
i tutaj że tak zapytam jak to zrobić żeby było dobrze bo tak w sumie nie wiem jak to zrobić
napisać
y=0 i x=0?
18 lis 15:22
Michał: hmn się rozjechało niekulturalnie
18 lis 15:23
|