oblicz granicę funkcji
dorka123: Pomoże ktoś?
17 lis 13:10
ABC:
powinno ci wyjść 1 , pomnóż przez "sprzężenie"
17 lis 13:20
dorka123: liczę, ale wychodzi mi dość złożony mianownik i nie wiem co dalej
17 lis 13:57
Adamm:
zarówno mianownik jak i licznik wymnóż
17 lis 14:06
Adamm:
| | (x2−x)(1+√x+1) | | x(1+√x+1) | |
= |
| = − |
| |
| | (1−x)(√x2+1+√x+1) | | √x2+1+√x+1 | |
17 lis 14:09
Adamm:
tfu
| | (x2−x)(1+√x+1) | | (x−1)(1+√x+1) | |
= |
| = |
| |
| | x(√x2+1+√x+1) | | √x2+1+√x+1 | |
17 lis 14:10