matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Olek:
sin
2
x−1
Lim
x→1
x
2
−1
17 lis 12:56
Adamm:
sin(2x)
= lim
x→1
= 1
2x
17 lis 12:59
Olek:
dlaczego tak?
17 lis 13:06
Adamm:
tfu nie istnieje
17 lis 13:06
Adamm:
lim
x→1
sin
2
x−1 = sin
2
(1)−1 < 0
17 lis 13:07
ABC:
jeżeli to ma być granica wyrażenia :
sin
2
(x−1)
x
2
−1
to wynosi ona 0 w tym punkcie
17 lis 13:09
Olek:
ABC czy mógłbyś to rozpisać, albo wyjaśnić?
17 lis 13:11
ABC:
sin(x−1)
sin(x−1)
x−1
x+1
17 lis 13:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick