TRYGONOMETRIA :(:( :(
PAN DA 3: 1. Wiadomo,że dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równość tgα = cosα. Uzasadnij, że
sinα(1+sinα) =1
2. Oblicz (sinα + cosα)2, jeżeli (sinα − cosα)2 =29 i α jest kątem ostrym.
3. Miara jednego z kątów ostrych w trójkącie prostokątnym jest równa α.
a)Uzasadnij. że spełniona jest nierówność sinα − tgα < 0
b) Dla sinα = 2√23 oblicz wartość wyrażenia cos3α + cosα*sin2α
4.Wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego,którego kąt ostry α spełnia warunek:
a) tgα+2sinα
b)sinα−cosα=0
17 lis 11:31
PW: 1.
Równość
tgα = cosα
oznacza
czyli
(1) sinα = cos
2α..
Teza brzmi:
sinα + sin
2α = 1
czy;ii (po zastosowaniu jedynki trygonometrycznej)
sinα + sin
2α = sin
2α + cod
2α
to znaczy
sinα = cos
2α,
co udowodniliśmy w (1).
17 lis 11:49
PW: Rozwiązałbym 4., ale nie wiem co to za "warunek":
tgα + 2sinα.
17 lis 14:44