dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste +
Aleksandra: dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste dodatnie?
d) x2+(m−2)x+m2−2m−3=0
17 lis 10:46
Aleksandra: TAM POWINNO BYC: x2−2(m−2)x+m2−2m−3=0
17 lis 10:47
ICSP: Δ > 0 − dwa różne rozwiązania
x1x2 > 0 − są tego samego znaku
x1 + x2 > 0 − przynajmniej jedno z nich jest dodatnie.
17 lis 10:48
Aleksandra: Prosze o rozwiazanie, mam spelnione wszystkie warunki oprocz x1x2>0
17 lis 10:52
jc:
(x−m+2)2 = 7−2m i chyba wszystko jasne.
17 lis 11:18
jc:
7−2m > 0
m−2 − √7−2m > 0
17 lis 11:20