Oblicz ile możliwości
Panek: X = zbiór ciągów o długości 8 o wyrazach ze zbioru {a, b, c, d, e}. Ile ciągów ma przynajmniej
jeden wyraz równy b i przynajmniej jeden wyraz równy c?
Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć na funkcjach, to będę wdzięczny

Dzięki.
17 lis 09:19
Adamm:
A = {1, 2, 3, ..., 8}, B = {a, b, c, e, d}
X = BA
Y = {f∊X : ∃m f(m) = b ∧ ∃k f(k) = c }
Yc = {f∊X : ∀m f(m) ≠ b } ∪ {f∊X : ∀m f(m) ≠ c }
|Yc| = |{f∊X : ∀m f(m) ≠ b }|+|{f∊X : ∀m f(m) ≠ c }|−|{f∊X : ∀m f(m) ≠ b, f(m) ≠ c }| =
= |(B\{b})A|+|(B\{c})A|−|(B\{c, b})A| = 48+48−38
|Y| = 58−2*48+38
17 lis 09:31
Adamm: Na ja nie wiem czy ty rozumiesz cokolwiek z tych symboli, ale prosiłeś na funkcjach.
17 lis 09:33
jc: Ciąg jest funkcją.
W Twoim przypadku jest to funkcja {1,2,3,4,5,6,7,8} → {a, b, c, d, e}.
Takich funkcji jest 58.
Jak jak będzie z ograniczeniem? Zastosuj zasadę wyłączania wyłączania.
Zbiór wszystkich funkcji = X, |X|=58
Zbiór funkcji nie przyjmujących wartości b = B, |B|=48
Zbiór funkcji nie przyjmujących wartości c = B, |C|=48
Zbiór funkcji nie przyjmujących wartości b ani c = BC, |BC|=38
Interesuje nas |X−BUC|=|X| − |B| − |C| +|BC|=...
BC oznacza część wspólną B i C.
|B| oznacza liczbę elementów zbioru B.
17 lis 09:42
Panek:
Adamm: zrozumialem sens, ale symboli rzeczywiście nie. Dziękuję i tak.
jc: o takie coś mi chodziło. Pozdrawiam
17 lis 10:13