Wyznacz tgx
bjkm: W trójkącie równoramiennym ABC gdzie AC=BC poprowadzono wysokości AM,BL,CK. Wiedząc że AB jest
średnią długości CK i AM wyznacz tangens kąta przy podstawie.
17 lis 08:14
bjkm: Proszę o pomoc bo próbuje to od 2 dni zrobić i mi nie wychodzi
17 lis 10:00
mysz:
Jaką masz odpowiedź do zadania
17 lis 11:56
bjkm: Nie mam odpowiedzi
17 lis 13:06
bjkm: Wychodzi mi wynik ze zmienną
17 lis 13:06
mysz:
Nie napisałeś jaką średnią? arytmetyczną? geometryczną? harmoniczną? ....
17 lis 13:13
mysz:
Chcesz rozwiązanie? to dlaczego nie odpowiadasz na zadane pytania!
17 lis 13:25
bjkm: Geometryczną
17 lis 15:30
mysz:

Z treści zadania |AB|
2=|CK|*|AM| i AB=2KB
| | KB | | AM | |
2 |
| = |
| ⇒ 2ctgα=sinα , α∊(0,90o) |
| | CK | | AB | |
2cosα=sin
2α , sin
2α=1−cos
2α
cos
2α+2cosα−1=0
√Δ= 2
√2
cosα=
√2−1
sinα=
√1−cos2α = .... =
√2(√2−1)
tgα=...... =
√2(√2+1)
17 lis 15:51
bjkm: Dzięki
17 lis 19:35