Geometria
Kuba152: Z trzech okręgów o promieniach równych r każdy zawiera środki swych pozostałych. Niech K1, K2
i K3 oznaczają koła ograniczone tymi okręgami. Ile wynosi pole figury K1 − (K2∪K3) ?
17 lis 01:19
Blee:
co rozumiesz przez "każdy zawiera środki swych pozostałych"

Środki pozostałych leżą WEWNĄTRZ okręgu czy na jego brzegu
17 lis 01:21
Kuba152: Oj,
Przepraszam
Zagapiłem się i nie zauważyłem że komputer sam mi zmienił.
Powinno być :
każdy zawiera środki dwóch pozostałych.
17 lis 01:26
Blee:

to pole jest szukane zaznaczone u góry czarnymi przerywanymi liniami
zauważ że niebieskie przerywane trójkąty to trójkąty równoboczne o boku r (tak samo jak ten po
środku
Od pola K
1 musisz więc odjąć łącznie trzy pola takiego trójkąta oraz 5 'ogryzków', a jak
obliczyć obliczyć pole tego wycinka koła
17 lis 01:34
17 lis 01:36
a@b:
| 1 | |
P(odcinka)= |
| πr2− P(Δ równobocznego) o boku r |
| 6 | |
| r2 | |
S= ....................... = |
| (π+3√3) |
| 6 | |
17 lis 01:40
Kuba152: Dziękuję bardzo !
17 lis 01:41