Kryterium porównawcze
juklas: Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność podanych szeregów:
∞
∑ arc tg n/n5/3
n=1
Jak to zrobić ? Proszę o pomoc
17 lis 01:01
juklas: Oczywiście w mianowniku jest n do potęgi 5/3
17 lis 01:03
Blee:
arctg (n
5/3)
17 lis 01:07
juklas: tak
17 lis 01:08
Blee:
zauważ, że dla n ≥ 2 arctg(n) > 1
więc tym bardziej arctg(n
5/3) > 1
więc wystarczy oszacować przez arctg(2) ... a nawet przez (po prostu) '1' (oczywiście
zaczynając sumę od n=2

)
17 lis 01:11
Blee:
albo jeszcze lepiej:
więc ∑
1∞ arctg(n
5/3 > ∑
1∞ arctg(1) > ∑
1∞ 0.75
17 lis 01:13
juklas: przepraszam źle podałem arc tg n / n 5/3
17 lis 01:13
Blee:
PS ... oczywiście warto napisać w komentarzu, że funkcja f(x) = arctg(x) jest funkcją rosnącą w
swojej dziedzinie
17 lis 01:14
Blee:
| | n | | arctg(n) | |
arctg( |
| )  czy |
| |
| | n5/3 | | n5/3 | |
17 lis 01:14
juklas: to drugie
17 lis 01:15
Blee:
pierwsze −−− analogicznie do tego co pokazałem
| | π | |
drugie −−− arctg(n) < |
| < 2 |
| | 2 | |
| | arctg n | | 2 | |
∑ |
| < ∑ |
| <−−− a ten szereg jest zbieżny, ponieważ   |
| | n5/3 | | n5/3 | |
17 lis 01:16
juklas: Nie za bardzo rozumiem jak się szacuje te wszystkie trygonometryczne wartości
17 lis 01:18
Blee:
kluczem do szacowania jest ... znajomość wykresów
17 lis 01:20
juklas: Mógłby Pan dać jakieś wskazówki jak szacować te wartości trygonometryczne a dokładniej jak
oszacować zbieżność ,rozbieżność?
17 lis 01:26
Blee:
nie rozumiem pytania
| | π | | π | |
− |
| ≤ arctg(x) ≤ |
| 'co wynika z wykresu' i tyle |
| | 2 | | 2 | |
| | 'coś' | |
jeżeli masz szereg typu |
| |
| | npotęgi | |
to jeżeli ta potęga > 1 to na 99.9% szereg będzie zbieżny ... jeżeli potęga ≤ 1 to na 99.9%
szereg będzie rozbieżny
to już podpowiada w którym kierunku będziemy szli przy szacowaniu
17 lis 01:38
juklas: a czyli to tak działa , dziękuje już rozumiem
17 lis 01:45