Proszę o podpowiedź, jak zabrać się za coś takiego :)
Kieubass: Mam problem z dwoma zadaniami, proszę o podpowiedź co tutaj trzeba zrobić

1) Wyznacz te wartości parametru m, dla których zbiór wartości zawiera przedział <−1, 1>?
2) Dla jakich wartości parametru m nierówność jest tożsamościowa w R?
x2 − mx +1 | |
| > −3 |
x2 + x + 1 | |
W zadaniu pierwszym wyznaczyłem dziedzinę, że m różne od zera oraz x różne od −6. Następnie
pomnożyłem stronami przez kwadrat mianownika i przerzuciłem na lewą stronę dostając:
(x
2 + m
2)m(x+6) − 2m
2(x+6)
2 >0
Wyłączyłem wspólny czynnik przed nawias, a to co z tego powstało uprościłem:
m(x+6)(x
2 − 2mx + m
2 − 12m) >0
Niestety nie wiem czy jest sens liczyć deltę z tego ostatniego nawiasu, a nawet jeśli podam
rozwiązania, to nie wiem czy coś mi to da...
Blee:

dla m > 0 (rys I)
Δ = 4m
2 − 4m
2 + 48m = 48m
√Δ = 4
√3m
x
1 = m − 4
√3m
x
2 = m + 4
√3m
w takim razie x
1 < −1 ∧ x
2 > 1
m − 4
√3m + 1 < 0 ∧ m + 4
√3m − 1 > 0
rozwiązujesz te dwie nierówności
Uwaga

c = x
2 (ponieważ x
2 > x
1 oraz x
2 > 0 > −6)
b = x
1 lub b = −6 (jeżeli x
1 < −6)
a = −6 lub a = x
1 (jeżeli x
1 < −6)
nie jest to aż tak bardzo istotne −−− bo jeżeli nawet x
1 < −6 ... to i tak <−1;1> ∊ (−6 , x
2)
jeżeli tylko x
2 > 1
dla m < 0 (rys II)
m(x+6)x
2 > 0 <−−− jedyne miejsce zerowe to x = −6
czyli nie ma możliwości aby x∊<−1;1> mógł spełnić tą nierówność
Blee:
2) w drugim zadaniu zauważ, że:
x
2 + x + 1 > 0 dla dowolnego x∊R
więc mamy nierówność:
x
2 − mx + 1 > −3x
2 − 3x − 3
4x
2 + (3−m)x + 4 > 0
| 3−m | |
x2 + |
| x + 1 > 0 będzie to spełnione dla dowolnego x jeżeli Δ < 0 |
| 4 | |
rozwiązujesz