matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum funkcji dwóch zmiennych
kris:
Witam, prosiłbym o obliczenie ekstremum funkcji f(x,y)=x
2
+y
2
−x−y
16 lis 21:22
Leszek:
f '
x
= 2x −1 = 0 f '
y
= 2y −1 = 0 Punkt stacjonarny (1/2 ; 1/2 ) i dokoncz ! !
16 lis 21:28