potęga ilorazu
zet: Witam, jak wykazac prawdziwośc wzoru?:
16 lis 19:27
Jerzy:
Wprost z definicji potęgi.
16 lis 19:36
zet: No to wiem tylko nie mogę dojść z czego wynika finalna postać m−n
16 lis 20:47
Leszek: Rozpisz : am = a*a*a*a*.........( m czynnikow ) analogicznie an = = ........
i skraczasz licznik z mianownikiem ......
16 lis 20:50
zet: No tak najlepiej to widac na konkretnym przykładzie, ok wobec tego proszę o wyjasnienie skąd
autor dowodu ktory jest poniżej wziął sobie np np a
m+0
| | am | | am+0 | | am+n−n | a(m−n) | | am−n*an | |
am:an= |
| = |
| = |
|
| = |
| |
| | an | | an | | an | an | | an | |
16 lis 22:10
xyz:
gdyz jak dodasz zero to otrzymasz to samo wiec mogl tak zrobic
m + 0 = m
16 lis 22:13