Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Donar: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x)= x2y + xy2 − 6xy
f’x(x,y)= 2xy + y2 − 6y
f’y(x,y)= x2 + 2xy − 6x
Punkt stacjonarny (3,3)
f”xx = 2y
f”yy = 2x
f”xy = 2x + 2y − 6
Potem mi wyszło mi że det f(3,3)= 0
Co oznacza że ekstremum nie istnieje.
Czy zadanie jest dobrze zrobione? Czy raczej powinienem jeszcze ten wynik wytłumaczyć?
16 lis 18:56
Donar: Edit: sposobu na znalezienie punktu stacjonarnego nie chciało mi się już pisac
16 lis 18:57
Leszek: Zle policzyles punkt (3,3) popraw obliczenie ! !
16 lis 20:57
jc: Mamy 4 punkty stacjonarne: (0,0), (6,0), (0,6), (2,2).
16 lis 21:08
Donar: policzyłem to tak:
x2 + 2xy − 6x=0
y2 + 2xy − 6y=0
odejmuje stronami 2xy
x2 − y2 − 6x + 6y =0
x2 − y2 − 6(x−y)=0
(x−y)(x+y−6)= 0
x−y=0 x+y−6=0
x=y 2x = 6
x=3
y=3
Co jest w takim razie źle, bo błędu nie dostrzegam
16 lis 21:09
jc: x=y lub x+y=6, tak faktycznie jest, ale nie każde rozwiązanie równania spełnia
układ równań. Z całej nieskończoności rozwiązań tego równania tylko 4 rozwiązania
spełniają układ równań.
16 lis 21:40
Donar: Dalej nie rozumiem skąd się biorą te 4 punkty stacjonarne, czy mógłbyś/mogłabyś zapisać jak do
tego dojść?
16 lis 22:32
jc:
x=0 lub x+2y−6=0
y=0 lub y+2x−6=0
x=y=0
lub
x=0, y+2x−6=0
lub
y=0, x+2y−6=0
lub
x+2y−6=0, y+2x−6=0
x=y=0 lub x=0, y=6 lub y=0, x=6, lub x=y=2
16 lis 23:10