Ile jest wszystkich funkcji...
DandeZ: X = {1, 2, 3, {1, 2}}; Y = {1, 2, a, b, c}.
Proszę o sprawdzenie moich odpowiedzi i ewentualne sprostowanie.
Ile jest wszystkich funkcji f : X → Y? = 54
Ile jest funkcji różnowartościowych g : X → X x Y? = 204(malejąca) = 20*19*18*17
Ile jest funkcji różnowartościowych h : Y → X? = 0
Ile łuków ma graf surjekcji h: Y → X ? − Liczba Stirlinga drugiego rodzaju(5,4)*4! ? − tutaj
nie wiem, czy w ogóle dobrze do tego podchodzę. Czy może po prostu 5, czyli ilość łuków
idących od każdej wartości
Ile jest wszystkich funkcji h: Y → P(X) ? = P(X) = 24 → 165?
(P(X) oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru X).
16 lis 18:42