RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
PATI: Pomocy


Nie umiem tego rozwiązać, proszę o pomoc...
1) Dane są zbiory:
A=(0;3) B=<0,3)
Wyznacz:
A sumę B
A część wspólną B
A minus B
B minus A:
2) Rozwiąż:
a) równanie: |1−2x|=5
b)nierówność: |x−10|,(i tu ta kreska że większe i równe) 15
3)naszkicuj wykres funkcji F(x)=|x−2| oraz wyznacz jej miejsce zerowe i zbiór wartości.
16 lis 17:24
Batrek12: 2.
a)
1−2x=5 v 1−2x=−5
i teraz wyliczasz x z kazdego rownania.
b) |x−10|>=15
x−10>=15 v x−10<= −15
x>=25 v x<=−5
16 lis 17:30
PATI: Dziękuję
16 lis 17:48
Batrek12: 3. Aby wyznaczyc miejsca zerowe funkcji trzeba policzyc f(x)=0 czyli
|x−2|=0
x−2=0
x=2
Zbior wartosci y∊<0;
∞)
Najłatwiej narysowac to funkcje przeksztalcajac funkcje g(x)=x−2 do f(x)=|x−2| czyli jak
narysujesz g(x) to to co bedzie pod osia Oy odbijasz nad nia. Tutaj masz linka
https://www.matmana6.pl/przeksztalcenia-wykresow-funkcji jakbys nie
byla pewna czy dobrze odbilas.
16 lis 17:58
PATI: Teraz jak na to patrze, to nie jest takie trudne
16 lis 18:07