kombinatoryka
Pytak: Proszę o pomoc? Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, których suma cyfr nie przekroczy 3?
16 lis 17:11
Bleee:
Liczymy wszystkie liczby stworzone z cyfr:
a) 1,1,1,0,0
b) 2,1,0,0,0
c) 1,1,0,0,0
d) 1,0,0,0,0
Pamietaj że 'na pierwszym miejscu' musi byli cyfra różna od 0
16 lis 17:17
Bleee:
Wiec mamy:
| | | | | | | |
+ 2* | + | + | =... |
| | | | |
16 lis 17:18
Pytak: No właśnie wychodzi mi 27, a w odpowiedziach jest 21?
16 lis 17:24
Jerzy:
A gdzie 20000 ?
16 lis 17:26
Pytak: I jeszcze 30 000
16 lis 17:27
Pytak: Wypisałem tak:
a) 10000, 20000, 30000 = 3
b) z cyfr 1,1,1: 1*4*3=12
c) z cyfr 1,2: 2*1*4=8
d) z cyfr 1,1: 1*4=4
Razem: 3+12+8+4 =27

?
16 lis 17:29
Bleee: Panowie − faktycznie, zapomniało mi sie
Autorze − nie wiem jak Ci wyszlo 27
16 lis 17:29
Bleee:
(b) źle policzone − tu dzielisz przez 2 (cyfry 1 nie są rozroznialne)
16 lis 17:30
Pytak: Dziękuję, już rozumiem
16 lis 17:34
Mila:
30000
11100
21000,12000
20000
11000
10000
po kolei:
| | | |
1+ | +2*4+1+4+1=1+6+8+4+2=21 |
| | |
16 lis 21:35