Granica
wedwemd: lim→0+ = |x−9|−3/x
Ma wyjść 1/6, a nie chce mi wyjść.
16 lis 17:00
Bleee:
Najpierw POPRAWNIE zapisz przykład
16 lis 17:19
16 lis 20:26
student:
Przemnóż licznik i mianownik przez sprzężenie √x+9+3
16 lis 20:37
wedwemd: Do tego momentu doszedłem i nie wiem jak dojść do wyniku 1/6
16 lis 20:45
mysz:
Nie ściemniaj

po przemnozeniu przez
√x+9+3
| | x+9−9 | | 1 | |
.....= |
| = |
| |
| | √x+9+3 | | √x+9+3 | |
| | 1 | | 1 | |
granica przy x→0 jest równa |
| = |
| |
| | √9+3 | | 6 | |
16 lis 21:55
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Z reguły [H] = lim |
| = |
| |
| | 2√x+9 | | 6 | |
16 lis 22:46